Hodowla zwierzat uczelnie

Sam termin mięso używany istnieje na ogół w miejscu kulinarnym i liczy definicję konglomeratu tkanek, z jakich kluczową jest tkanka mięśniowa, wykonywana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość mieszkańców kontynentu europejskiego uważa mięso za jeden z ważnych elementów pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa płacą za dostarczanie konsumentom produktów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako element ludzkiego pokarmu istnieje już od momentów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego okazało się dobrym sposobem na dostarczanie organizmowi sporych dawce energii. Prawdopodobnie wejście na jedzenie mięsa nastąpiło toż w stopniu zlodowaceń, kiedy trudniej było zająć pokarm roślinny i spożywanie mięsa broniło się drinku z kluczowych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez inne ruchy wegetariańskie, których ludzie mają jedzenie przetworów mięsnych za praktykę nieetyczną, gdyż stanowiącą konsekwencję zabijania organizmów żywych. Powstanie wegetarianizmu zostało spowodowane zwróceniem opinii na wymiary prawe i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a często zwierząt trzymanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, gdyż istnieje wówczas rzecz propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu zalicza się świadome i celowe wyłączenie z stałej diety mięsa, w tym jeszcze ryb oraz owoców morza.

Ling Fluent

Weganizm jest najbardziej silny odłam wegetarianizmu, który liczy na unikaniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęca, czy nie tylko mięsa, lecz również jajek, mleka i przetworów mlecznych. Stanowi wówczas zabieg życia skojarzony z dowolnymi cechami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na terenie subkontynentu indyjskiego, gdzie miał charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się tylko w VI wieku p.n.e., zaś za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej obserwuje się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury prawej i humanitarnej dotyczących wegetarianizmu, nadal część ludzi spożywa mięsa z ostatnich jedynych przyczyn, co w fazie lodowcowej. Zanim nie zostaną wykonane satysfakcjonujące dla użytkowników odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa wciąż będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez długi kolej będą bawiły się dużą rzeszą klientów.